top of page
foto 4.jpg

STATUTUL UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA

​

Cap. 1 Dispoziţii generale

Art. 1 Uniunea Scriitorilor din România, numită în continuare USR, este succesoarea Societăţii Scriitorilor Români, înfiinÅ£ată în anul 1908. USR, declarată persoană juridică română de utilitate publică prin Decretul nr. 267/1949, este o organizaÈ›ie profesională de creatori literari, nonguvernamentală, nonprofit È™i apolitică, constituită în scopul de a apăra interesele de breaslă, economice, sociale ÅŸi morale ale membrilor ei ÅŸi de a-i reprezenta în raporturile cu autorităţile, cu alte asociaÅ£ii de creatori, cu persoane juridice ÅŸi fizice din Å£ară ÅŸi din străinătate. USR funcÈ›ionează în temeiul Decretului-Lege nr. 27/1990 È™i a prezentului Statut, fiindu-i aplicabile dispoziÈ›iile Art. 85 din OG 26/2000. Art. 2 USR îÅŸi însuÅŸeÅŸte principiile din ConvenÈ›ia Europeană a Drepturilor Omului, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, interzicând promovarea unor atitudini ÅŸi aderarea la activităţi contrare demnităţii ÅŸi libertăţii umane, precum ÅŸi libertăţii de opinie ÅŸi de expresie. Art. 3 Primirea noilor membri în USR se face, în condiÅ£iile prezentului Statut, fără niciun fel de discriminare. Art. 4 Deciziile USR, ale Filialelor ÅŸi ale Comisiilor se iau, acolo unde este prevăzut votul, prin vot secret sau vot deschis, după cum hotărăsc membrii USR participanÅ£i. Hotărârile se iau cu o majoritate de jumătate plus unu din voturile exprimate ale membrilor prezenÅ£i, cu excepÅ£ia cazurilor în care este specificată altă procedură.

 

Cap. 2 Obiectul de activitate

Art. 5 USR poate desfăşura, singură sau în parteneriat, următoarele activităţi: a) înfiinÅ£area de Filiale fără personalitate juridică în Å£ară sau în străinătate, în condiÅ£iile prezentului Statut, precum ÅŸi finanÅ£area activităţii ÅŸi publicaÅ£iilor acestora. Filialele din străinătate rămân supuse legislaÈ›iei în materie a statului respectiv; b) organizarea, finanÅ£area sau cofinanÅ£area de congrese, simpozioane, festivaluri, târguri de carte, concursuri ÅŸi dezbateri profesionale, schimburi culturale cu autorităţi, instituÅ£ii sau organizaÅ£ii din Å£ară ÅŸi din străinătate, precum ÅŸi alte manifestări similare din Å£ară ÅŸi din străinătate; c) editarea, publicarea pe suport de hârtie sau on-line ÅŸi comercializarea de reviste sau de cărÅ£i, prin intermediul Editurii „Cartea Românească” (pe care o administrează singură sau împreună cu o altă editură, printr-un colegiu de 5 scriitori votaÅ£i pe un mandat de 5 ani, dintre care 3 scriitori sunt desemnaÈ›i de Comitetul Director, iar 2 scriitori sunt nominalizaÈ›i de editura parteneră); d) înfiinÅ£area de publicaÅ£ii, edituri, tipografii, ateliere, librării, muzee, case memoriale etc., care pot desfăşura activităţi comerciale în beneficiul USR; e) înfiinÅ£area ÅŸi administrarea de case de creaÅ£ie, cantine-restaurant, hoteluri etc., care pot desfăşura activităţi comerciale în beneficiul USR; f) organizarea ÅŸi administrarea fondului documentar propriu (arhivă, bibliotecă etc.); g) acordarea de premii celor mai valoroase creaÅ£ii scriitoriceÅŸti; h) stimularea financiară a tuturor formelor de creaÅ£ie literară, inclusiv a traducerilor din ÅŸi în limba română; i) stimularea financiară a membrilor USR ÅŸi a tinerilor scriitori, nemembri ai USR, prin burse, organizarea ÅŸi finanÅ£area unor simpozioane, călătorii de documentare ÅŸi altele asemenea; j) acordarea de sprijin ÅŸi consultanţă în probleme sociale ÅŸi profesionale, în măsura competenÅ£elor angajaÅ£ilor săi sau prin stabilirea unor parteneriate cu instituÅ£ii specializate (cabinete de avocatură, unităţi medicale etc.); k) acordarea, în situaÅ£ii întemeiate ÅŸi în limita bugetului său, a unor ajutoare nerambursabile ÅŸi împrumuturi atât pentru membrii săi, cât ÅŸi pentru angajaÅ£ii săi; l) protejarea ÅŸi cinstirea memoriei scriitorilor; m)iniÅ£ierea de acte normative referitoare la profesiunea de scriitor sau la obÅŸtea scriitoricească; n) încheierea de parteneriate, convenÅ£ii, protocoale ÅŸi contracte cu persoane juridice ÅŸi fizice din Å£ară ÅŸi din străinătate, atragerea de subvenÅ£ii ÅŸi sponsorizări, în vederea obÅ£inerii fondurilor necesare funcÅ£ionării ÅŸi dezvoltării proprii; o) încasarea, în condiÅ£iile legii, a timbrului literar; p) atragerea de fonduri de la UE, de la autorităţile statului român, de la fundaÅ£ii ÅŸi alte organizaÅ£ii interne ÅŸi internaÅ£ionale pentru desfăşurarea activităţilor proprii.

​

Cap. 3 Membrii

Art. 6 Poate deveni membru al USR, pe bază de cerere individuală, orice autor care are cetăţenie română, orice autor cetăţean străin care domiciliază în România, scrie în limba română sau în limbile minorităților naÈ›ionale sau orice autor/ traducător literar de limbă română care domiciliază în străinătate. CondiÅ£iile de primire sunt prevăzute de Regulamentul Comisiei de Validare. Art. 7 Membrii USR au următoarele drepturi: 2 a) să participe la activitatea Filialei din care fac parte; b) să participe la proiectele È™i programele USR, să concureze pentru burse, premii È™i eventuale subvenÈ›ii acordate de USR, toate acestea în condiÈ›iile stabilite de organizator (USR); c) să beneficieze de toate facilităţile prevăzute în Cap. 2, Art. 5, punctele g), h), i), j), k) ÅŸi m); d) să aleagă ÅŸi să candideze în alegeri pentru organele de conducere ale USR ÅŸi ale Filialelor; e) să primească, în condiÈ›iile Legii nr. 8/2006, indemnizaÅ£ia prevăzută pentru pensionarii membri ai Uniunilor de Creatori, legal constituite È™i recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică conform Legii; f) să primească indemnizaÈ›ia de merit, în funcÅ£ie de numărul de locuri alocat USR È™i cu respectarea normelor Legii nr. 118/2002. Art. 8 Membrii USR au următoarele obligaÅ£ii: a) să respecte dispoziÈ›iile legale privind organizarea È™i funcÈ›ionarea USR, prevederile prezentului Statut, precum ÅŸi deciziile luate în condiÅ£ii statutare de către organele de conducere ale USR; b) să achite în fiecare an cotizaÅ£ia stabilită de Consiliul USR. Dacă membrul USR nu-ÅŸi achită cotizaÅ£ia pe o perioadă de cel puÅ£in 1 an, el este suspendat din drepturile prevăzute la Cap. 3, Art. 7; c) să opteze, în cazul editării operelor proprii, pentru virarea timbrului literar către USR; d) să respecte normele deontologice ale breslei scriitoriceÅŸti ÅŸi să nu afecteze în niciun fel, prin activitatea lor È™i prin declaraÈ›ii publice, imaginea È™i prestigiul USR. Art. 9 Calitatea de membru USR încetează în următoarele cazuri: a) prin deces; b) ca urmare a demisiei, formulată în scris ÅŸi înregistrată la Secretariatul USR. Dacă un membru demisionat din USR doreÅŸte să redevină membru al USR, el va urma procedurile prevăzute la Anexa 2. Regulamentul Comisiei de Validare; c) prin excludere, pentru încălcarea prevederilor Statutului prin fapte care au adus USR prejudicii materiale, morale ÅŸi de imagine grave. Deciziile de suspendare sau excludere sunt luate de Consiliul USR la propunerea Comisiei de Monitorizare, Suspendare ÅŸi Excludere, care funcÅ£ionează conform Regulamentului propriu.

 

Cap. 4 Membrii de onoare

Art. 10 Uniunea Scriitorilor din România poate acorda titlul de membru de onoare al USR unor personalități culturale cu activitate în străinătate (scriitori, editori, traducători literari, jurnaliÈ™ti culturali etc.), cu merite deosebite în sprijinirea È™i promovarea literaturii române. 3 Art. 11 Titlul de membru de onoare al USR este onorific, cei distinÈ™i cu acest titlu neavând drepturile È™i obligaÈ›iile pe care le au membrii USR, conform prezentului Statut (Cap. 3). Titlul de membru de onoare al USR este o formă de recompensare simbolică pentru activitatea unei personalități literare din străinătate în beneficiul literaturii române. Art. 12 Titlul de membru de onoare al USR se acordă de către CD al USR, prin vot, în urma propunerii făcute de un membru al CD sau al CUSR È™i pe baza analizei CV-ului acelui candidat. În condiÈ›ii excepÈ›ionale, titlul de membru de onoare al USR se poate retrage de către CD, tot prin vot.

 

Cap. 5 Organizarea USR

Art. 13 USR se compune din Filiale locale. În BucureÅŸti, dat fiind numărul mare de membri, există mai multe Filiale, organizate pe genuri literare, ÅŸi anume: Filiala BucureÅŸti – Poezie, Filiala BucureÅŸti – Proză, Filiala BucureÅŸti – Critică, Eseistică ÅŸi Istorie Literară, Filiala BucureÅŸti – Dramaturgie, Filiala BucureÅŸti – Literatură pentru Copii ÅŸi Tineret, Filiala BucureÅŸti – Traduceri Literare. Cele 6 Filiale din BucureÅŸti îÅŸi aleg propriile conduceri, ca orice Filială din Å£ară. La Filiala Târgu MureÈ™ funcÈ›ionează două secÈ›ii: română È™i maghiară. Art. 14 Filialele din BucureÅŸti ÅŸi Filialele din Å£ară nu au personalitate juridică. Filialele au autonomie gestionară ÅŸi cont în bancă. Ele sunt finanÅ£ate din surse proprii (cotizaÅ£ii), atrase (sponsorizări, donaÅ£ii) ÅŸi resurse (subvenÅ£ii), obÅ£inute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale. În completarea veniturilor Filialelor, USR le poate acorda subvenÅ£ii pentru activitatea lor. Filialele trebuie să aibă sedii ÅŸi condiÅ£ii satisfăcătoare pentru a-ÅŸi desfăşura activitatea. Filialele din BucureÅŸti au un sediu comun. Filialele desfășoară activitate proprie ÅŸi acordă premii, conform Regulamentului Juriilor de Premiere. Art. 15 Pentru a se constitui, o Filială trebuie să aibă minimum 50 de membri. Art. 16 CandidaÅ£ii la calitatea de membru al USR solicită în acelaÅŸi timp calitatea de membru al Filialei locale pe raza căreia domiciliază. Ei pot deveni membri ai altei Filiale numai prin demisie din Filiala de domiciliu ÅŸi acceptarea într-o altă Filială sau prin schimbarea domiciliului. Scriitorii din străinătate pot opta pentru oricare dintre Filiale. Art. 17 În cadrul USR funcÅ£ionează următoarele Comisii de specialitate, organizate conform Regulamentelor proprii: Comisia de Cenzori, Comisia de Validare, Comisia de Monitorizare, Suspendare ÅŸi Excludere, Comisia de Onoare ÅŸi Demnităţi, Comisia Socială, Comisia Minorităţilor, Comisia pentru RelaÅ£ii Externe, Comisia pentru Monitorizarea Alegerilor. 4 Art. 18 În cadrul USR funcÅ£ionează Juriul pentru acordarea Premiilor USR pentru volume apărute în anul precedent. În cadrul Filialelor funcÅ£ionează jurii proprii. Åži unele, ÅŸi celelalte sunt organizate conform Regulamentelor proprii. De asemenea, funcÈ›ionează È™i alte jurii alese de CD, organizate, la rândul lor, conform propriilor Regulamente, pentru alte premii de importanță naÈ›ională pe care le acordă USR.

 

Cap. 6 Organele de conducere

Art. 19 Adunarea Generală a USR, numită în continuare AG, reprezintă organul suprem de conducere al USR. AG se convoacă în sesiune ordinară o dată la 5 ani, la solicitarea PreÅŸedintelui. AG este compusă din membrii USR care îÅŸi exprimă votul în cadrul Adunărilor Generale ale Filialelor din Å£ară ÅŸi din BucureÅŸti, numite în continuare AGF. AG poate fi convocată în sesiune extraordinară ori de câte ori este nevoie, la solicitarea PreÅŸedintelui, a Consiliului USR sau a unei treimi din numărul membrilor USR. Art. 20 AG, prin AGF, are următoarele atribuÅ£ii: a) dezbate activitatea USR, a PreÅŸedintelui ÅŸi a VicepreÅŸedintelui, precum ÅŸi a Comitetului Director ÅŸi a Consiliului USR din perioada scursă de la AG precedentă; votează raportul de activitate al conducerii USR prezentat de PreÅŸedinte; b) alege PreÅŸedintele pentru un mandat de 5 ani, pe baza unui proiect de conducere a USR, făcut public cu cel puÅ£in o lună înainte de data începerii alegerilor; AG poate revoca PreÅŸedintele în aceleaÅŸi condiÅ£ii de vot. Candidatul care întruneÅŸte cel mai mare număr de voturi ale membrilor USR participanÅ£i la AG, prin AGF, este ales PreÅŸedinte al USR. În caz de balotaj, se repetă alegerile în termen de 30 de zile, în aceleaÅŸi condiÅ£ii de vot, cu participarea candidaÅ£ilor care au întrunit un număr egal de voturi. Art. 21 Consiliul USR, numit în continuare CUSR, este format din reprezentanÅ£ii Filialelor din Å£ară ÅŸi din BucureÅŸti, aleÅŸi prin vot în cadrul AGF. CUSR are un mandat de 5 ani. Art. 22 CUSR se întruneÅŸte în sesiuni ordinare de două ori pe an, în martie ÅŸi în noiembrie sau decembrie. Pentru CUSR, cvorumul este de jumătate plus unu dintre membrii săi. CUSR adoptă hotărâri valabile cu jumătate plus unu din membrii prezenÅ£i. La solicitarea PreÅŸedintelui ori a unei treimi din membrii săi, CUSR poate fi convocat în sesiune extraordinară. Art. 23 CUSR are următoarele atribuÅ£ii: a) modifică prin vot Statutul USR, în funcÅ£ie de eventualele modificări ale legii sau ori de câte ori este nevoie; b) alege prin vot, la propunerea PreÅŸedintelui, VicepreÅŸedintele, pe care îl poate revoca în aceleaÈ™i condiÈ›ii; 5 c) alege prin vot Comisia de Monitorizare, Suspendare ÅŸi Excludere, Comisia Socială, Comisia de Onoare ÅŸi Demnităţi, Comisia Minorităţilor, Comisia pentru RelaÅ£ii Externe, Comisia de Cenzori, Comisia de Monitorizare a Alegerilor; d) analizează activitatea Comitetului Director desfăşurată între sesiuni, verificând aplicarea hotărârilor AG ÅŸi a propriilor sale hotărâri; aprobă cheltuielile care depăşesc suma de 30.000 de euro È™i ia decizii cu impact mai mare de 30.000 euro privind patrimoniul USR; e) propune Comitetului Director îmbunătăţiri ale activităţii curente ÅŸi teme de activitate noi; f) dezbate activitatea Filialelor; g) dezbate ÅŸi aprobă, prin vot deschis, la sesiunea din noiembrie sau decembrie, proiectul bugetului de venituri ÅŸi cheltuieli pentru anul următor; la sesiunea din martie dezbate ÅŸi aprobă, tot prin vot deschis, bilanÅ£ul contabil pentru anul precedent, precum ÅŸi raportul Comisiei de Cenzori; aprobă, dacă e cazul, prin vot deschis, rectificări bugetare; h) aprobă, prin vot deschis, la sesiunea din noiembrie sau decembrie, propunerile Comisiei de Validare È™i ale Comisiei de Monitorizare, Suspendare ÅŸi Excludere; i) aprobă, prin vot deschis, înfiinÅ£area/ desfiinÅ£area de Filiale; j) stabileÅŸte, prin vot deschis, cuantumul cotizaÅ£iei; k) aprobă, prin vot deschis, Regulamentele de funcÅ£ionare ale Comisiilor speciale din subordinea lui, precum ÅŸi Regulamentul Juriului de premiere pentru volume apărute în anul precedent; l) alege, prin vot deschis, la propunerea Comitetului Director, Juriul pentru Premiile USR pentru volume apărute în anul precedent; m) aprobă, prin vot secret, propunerile Comitetului Director de acordare a unor indemnizaÈ›ii de merit. Pe lângă membrii CUSR, au dreptul să voteze acordarea indemnizaÈ›iilor de merit È™i membrii Comitetului Director care nu sunt membri CUSR. Art. 24 CUSR este compus din reprezentanÅ£ii Filialelor după o regulă de proporÅ£ionalitate, astfel: la Filialele cu până la 150 de membri, reprezentantul în CUSR este PreÅŸedintele ales al Filialei. La Filialele având între 150 È™i 300 de membri, reprezentanÅ£ii în CUSR sunt PreÅŸedintele ales al Filialei ÅŸi un membru ales de AGF. La Filialele cu peste 300 de membri, reprezentanÅ£ii în CUSR sunt PreÅŸedintele Filialei ÅŸi 2 membri aleÅŸi de AGF. La aceÅŸtia, se adaugă, ca membri ai CUSR cu drept de vot, PreÅŸedintele, VicepreÅŸedintele USR È™i Secretarul General al USR. Filiala ChiÈ™inău are 2 reprezentanÈ›i în CUSR cu drept de vot: PreÈ™edintele Filialei ChiÈ™inău a USR È™i PreÈ™edintele Comitetului de Conducere al Filialei ChiÈ™inău a USR. La È™edinÈ›ele CUSR participă, fără drept de vot, directorii de departamente: Directorul de Programe Interne, Directorul de Programe Externe, Directorul de Imagine È™i Comunicare, Directorul Economic È™i Directorul Administrativ. Art. 25 Membrul CUSR care – din motive obiective – absentează de la È™edinÈ›a ordinară sau extraordinară a CUSR, poate desemna un alt membru al Comitetului de Conducere al respectivei Filiale a USR, care să îl reprezinte. Dacă o persoană nu mai face parte din CUSR (prin demisie sau din alte 6 motive), va fi înlocuită cu un alt membru al Filialei respective, ales conform prezentului Statut. Art. 26 Comitetul Director, numit în continuare CD, se constituie imediat după prima reuniune a CUSR pentru un mandat de 5 ani ÅŸi are următoarea componenţă: PreÅŸedintele USR, VicepreÅŸedintele USR È™i PreÈ™edinÈ›ii Filialelor cu peste 150 de membri sau un reprezentant al acestora nominalizat de CCF la propunerea PreÈ™edintelui Filialei. La aceÅŸtia se adaugă, ca membri ai CD cu drept de vot, Secretarul General al USR È™i directorii departamentelor de Programe Interne, Programe Externe, Imagine È™i Comunicare. La È™edinÈ›ele CD participă, fără drept de vot, Directorul Economic È™i Directorul Administrativ. Pentru CD, cvorumul este de jumătate plus unu dintre membrii săi. CD adoptă hotărâri valabile cu jumătate plus unu din membrii prezenÅ£i. La solicitarea PreÅŸedintelui ori a unei treimi din membrii săi, CD poate fi convocat în sesiune extraordinară. Art. 27 Membrul CD care – din motive obiective – absentează de la È™edinÈ›a ordinară sau extraordinară a CD, poate desemna un alt membru al Comitetului de Conducere al respectivei Filiale care să îl reprezinte. Dacă o persoană nu mai face parte din CD (prin demisie sau din alte motive), va fi înlocuită cu un alt membru, ales conform prezentului Statut. Art. 28 CD se întruneÅŸte ori de câte ori este necesar, la solicitarea PreÅŸedintelui sau a unei treimi din membrii CD. Art. 29 CD are următoarele atribuÅ£ii: a) duce la îndeplinire hotărârile AG ÅŸi CUSR; b) dezbate ÅŸi aprobă proiecte ÅŸi programe prezentate de Filiale sau de către membri ai USR, stabilind cuantumul finanţării acestora; c) verifică încasarea timbrului literar ÅŸi a altor sume rezultate din venituri proprii, subvenÅ£ii ori sponsorizări; d) îi numeÅŸte prin vot, la propunerea PreÅŸedintelui USR prin consultare cu VicepreÈ™edintele USR, pe Secretarul General al USR È™i pe directorii de departamente: Directorul de Programe Interne, Directorul de Programe Externe, Directorul de Imagine È™i Comunicare – care au drept de vot în CD, Directorul Economic, Directorul Administrativ – care participă la È™edinÈ›ele CD ca invitaÈ›i, fără drept de vot; aceÈ™tia pot fi revocaÈ›i în aceleaÈ™i condiÈ›ii; e) aprobă cheltuielile curente, de orice fel, până la suma de 30.000 de euro, conform bugetului anual adoptat de CUSR È™i ia decizii cu impact de 30.000 euro sau mai mic asupra patrimoniului USR; stabileÅŸte periodic cuantumul ajutoarelor pe care le acordă Comisia Socială; f) aprobă schimburile culturale, bursele, indemnizaÅ£iile de călătorie, precum ÅŸi cuantumul lor; g) îi selectează, dintre solicitanÈ›ii indemnizaÈ›iei de merit, pe cei care îndeplinesc cât mai multe criterii prevăzute în normele de aplicare a Legii nr. 118/ 2002 È™i îi propune CUSR, care alege, prin vot secret, beneficiarii. Membrii CD care nu sunt membri ai CUSR au drept de vot alături de membrii CUSR la acordarea indemnizaÈ›iei de merit; 7 h) îÈ™i îndeplineÈ™te atribuÈ›iile privind buna funcÈ›ionare a revistelor USR (conform Cap. 9); i) alege, prin vot, la propunerea PreÅŸedintelui, membrii Comisiei de Validare; j) alege, prin vot, membrii juriilor pentru premiile de importanță naÈ›ională acordate de USR singură sau împreună cu diverÈ™i parteneri, după caz; k) la ultima sesiune din an stabileÈ™te lista premiilor care sunt considerate Premii ale USR (acestea contează pentru acordarea indemnizaÈ›iei de merit) È™i lista premiilor care sunt considerate Premii de Debut ale USR (acestea contează pentru primirea în USR); l) alege, conform prevederilor prezentului Statut, membrii de onoare ai USR. Art. 30 PreÅŸedintele USR e ales, prin vot, pentru un mandat de 5 ani, de AG, compusă din membrii USR care îÅŸi exprimă votul în cadrul AGF din Å£ară ÅŸi din BucureÅŸti. FuncÈ›ia de PreÈ™edinte al USR poate fi ocupată de aceeaÈ™i persoană doar pentru două mandate complete (de 5 ani fiecare). Procedura de alegere a PreÅŸedintelui este următoarea: cu minimum o lună înainte de începerea procesului de alegeri, candidaÅ£ii la preÅŸedinÅ£ie îÅŸi depun candidatura la secretariatul USR ÅŸi îÅŸi fac cunoscut proiectul de conducere care va fi publicat pe site-urile USR ÅŸi ale Filialelor. Candidaturile nedepuse în termen nu vor fi luate în considerare. ToÅ£i candidaÅ£ii pot participa, pentru a-ÅŸi susÅ£ine candidatura, la toate AGF din Å£ară ÅŸi din BucureÅŸti. Membrii prezenÅ£i la AGF votează într-o urnă PreÅŸedintele Filialei, Comitetul de Conducere al Filialei ÅŸi, unde e cazul, reprezentanÅ£ii în CUSR, iar într-o altă urnă îl votează pe PreÅŸedintele USR. Urna cu voturile exprimate pentru PreÅŸedintele USR se sigilează de către Comisia de Monitorizare a Alegerilor, numită în continuare CMA. CMA va avea grijă să păstreze, într-un spaÅ£iu securizat, toate urnele cu voturile exprimate pentru PreÅŸedintele USR. La încheierea procesului de alegeri, toate aceste urne vor fi deschise simultan ÅŸi voturile vor fi numărate de către CMA. CandidaÅ£ii la preÅŸedinÅ£ia USR pot asista la numărarea voturilor. Art. 31 PreÅŸedintele USR coordonează activitatea generală ÅŸi curentă a USR între două AG ordinare. Art. 32 PreÅŸedintele USR are următoarele atribuÅ£ii: a) reprezintă USR în raporturile cu autorităţile statului, cu instituÅ£iile ÅŸi persoanele fizice ÅŸi juridice din Å£ară ÅŸi din străinătate; b) apără interesele profesionale, sociale ÅŸi materiale ale breslei scriitoriceÅŸti; c) îl propune CUSR pe candidatul la funcÅ£ia de VicepreÅŸedinte ÅŸi, după alegerea acestuia, îi stabileÅŸte domeniul de responsabilitate; d) semnează acordurile, convenÅ£iile, protocoalele ÅŸi parteneriatele USR; e) supune aprobării CD cheltuielile curente ale USR; f) verifică ÅŸi răspunde de patrimoniul USR; g) prezintă rapoarte anuale CUSR ÅŸi lunare, CD; h) aprobă încadrarea, promovarea, sancÅ£ionarea ÅŸi desfacerea contractelor de muncă ale personalului încadrat în administraÅ£ia centrală ÅŸi în toate celelalte subunităţi ale USR, ca È™i salariile ori indemnizaÈ›iile acestora; 8 i) aprobă cheltuieli de până la 10.000 de euro; j) îl împuterniceÅŸte pe VicepreÈ™edinte să acorde ajutoare de urgenţă membrilor USR ÅŸi salariaÅ£ilor USR, precum ÅŸi rudelor sau mandatarilor acestora în caz de deces ori de indisponibilitate; k) desemnează, prin ordin, persoane din conducerea USR care să semneze în numele USR acte bilaterale cu persoane fizice È™i juridice, precum contracte, convenÅ£ii, protocoale si alte acte de parteneriat privind exploatarea patrimoniului USR, închirieri de spaÅ£ii, obÅ£inere de subvenÅ£ii ÅŸi sponsorizări etc.; l) PreÈ™edintele USR nu are dreptul să facă parte din niciuna din Comisiile USR È™i nici din Juriul Premiilor USR pentru volume apărute în anul precedent. Art. 33 Dacă postul de PreÈ™edinte al USR se vacantează, VicepreÈ™edintele USR devine PreÈ™edinte interimar, având datoria să convoace de urgență CUSR, care stabileÈ™te data È™i condiÈ›iile de desfășurare a AG pentru alegerea PreÈ™edintelui USR, pentru un mandat egal cu durata rămasă din mandatul în curs. Art. 34 VicepreÈ™edintele USR are următoare atribuÈ›ii: a) coordonează activitatea de programe externe È™i finanțări europene desfășurată de Departamentul de RelaÈ›ii Externe; b) coordonează activitatea Departamentului de Comunicare È™i Imagine; c) reprezintă USR, prin delegarea de către PreÈ™edintele USR, în relaÈ›iile cu autoritățile statului È™i diferite alte entități instituÈ›ionale din È›ară È™i din străinătate; d) îndeplineÈ™te È™i alte atribuÈ›ii fixate de PreÈ™edintele USR; e) VicepreÈ™edintele USR nu are dreptul să facă parte din niciuna din Comisiile USR. Art. 35 Dacă postul de VicepreÈ™edinte al USR se vacantează, PreÈ™edintele USR convoacă CUSR în È™edință extraordinară pentru alegerea unui nou VicepreÈ™edinte, conform prezentului Statut.

 

Cap. 7 Filialele

Art. 36 Filialele se constituie dacă au cel puÅ£in 50 de membri, sediu ÅŸi dotări corespunzătoare. În localităţile în care locuiesc cel puÅ£in 10 membri ai unei Filiale, se pot constitui ReprezentanÅ£e făcând parte din Filiala cea mai apropiată geografic. Aceste ReprezentanÈ›e sunt conduse de un secretar ales prin vot secret de membrii ReprezentanÈ›ei. Nu pot funcÈ›iona ReprezentanÈ›e ale unei Filiale în localitățile în care există deja o Filială a USR. Art. 37 Organele de conducere ale Filialei sunt următoarele: AGF, Comitetul de Conducere al Filialei, numit în continuare CCF, ÅŸi PreÅŸedintele Filialei. 9 Art. 38 AGF se întruneÅŸte în sesiune ordinară la fiecare 5 ani, cu convocarea tuturor membrilor Filialei, ÅŸi alege, prin votul exprimat de membrii prezenÅ£i, CCF compus din 5 membri, în care este inclus ÅŸi PreÅŸedintele ales al Filialei. De asemenea, AGF îl alege prin vot, în aceeaÅŸi sesiune ordinară, pe PreÅŸedintele Filialei, care este candidatul cu cele mai multe voturi exprimate. La Filialele cu mai puÅ£in de 150 de membri, PreÅŸedintele ales este membru în CUSR. La Filialele cu peste 150 de membri, AGF alege prin vot, pe lângă preÈ™edintele Filialei, încă un reprezentant al său în CUSR. Într-o urnă separată, AGF votează PreÅŸedintele USR. La Filialele cu peste 300 de membri, AGF îÅŸi alege prin vot, pe lângă preÈ™edintele Filialei, 2 reprezentanÅ£i în CUSR È™i al doilea reprezentant în CD. AGF poate fi convocată în sesiune extraordinară la solicitarea PreÅŸedintelui Filialei sau a unei treimi din membrii Filialei. AGF întrunită în sesiune extraordinară îl poate revoca pe PreÅŸedintele Filialei. Art. 39 AGF hotărăşte asupra tuturor activităţilor ÅŸi problemelor Filialei. Hotărârile AGF se iau cu votul majoritar al membrilor prezenÅ£i. Art. 40 CCF se întruneÅŸte în sesiune ordinară de două ori pe an sau ori de câte ori e nevoie, la solicitarea PreÅŸedintelui Filialei sau a unei treimi din membrii săi. Pentru CCF, cvorumul este de jumătate plus unu dintre membrii săi. Votul este valabil cu jumătate plus unu din participanÅ£i. La solicitarea PreÅŸedintelui Filialei ori a unei treimi din membrii săi, CCF poate fi convocat în sesiune extraordinară. Art. 41 PreÅŸedintele Filialei coordonează activitatea Filialei. PreÅŸedintele Filialei este membru cu drept de vot al CUSR. Art. 42 AGF are următoarele atribuÅ£ii: a) alege PreÅŸedintele USR; b) alege PreÅŸedintele Filialei, pe care îl poate revoca în aceleaÅŸi condiÅ£ii de vot; c) alege CCF; d) alege reprezentantul/ reprezentanÅ£ii săi în CUSR, altul decât PreÅŸedintele pentru Filialele cu peste 150 membri/ alÅ£ii decât PreÅŸedintele pentru Filialele cu peste 300 de membri; e) îi propune CCF proiecte ÅŸi programe, precum ÅŸi activităţi specifice; f) dezbate ÅŸi aprobă proiecte, programe ÅŸi alte activităţi specifice ale Filialei. Art. 43 CCF are următoarele atribuÅ£ii: a) coordonează activitatea Filialei între două AGF; b) pune în aplicare proiectele ÅŸi programele Filialei; c) îi propune Comisiei de Validare noi membri ai Filialei; d) alege Juriul de acordare a premiilor anuale; e) verifică situaÅ£ia încasării cotizaÅ£iilor ÅŸi îi comunică, prin PreÅŸedinte, Comisiei de Monitorizare, Suspendare ÅŸi Excludere respectarea sau nerespectarea Statutului; f) gestionează în interesul Filialei sumele rezultate din cotizaÅ£ii ÅŸi toate fondurile proprii atrase (subvenÅ£ii, sponsorizări); 10 g) atrage subvenÅ£ii ÅŸi sponsorizări pentru activităţile sale; h) hotărăşte participările la proiecte ÅŸi programe culturale, precum ÅŸi strategia care priveÈ™te activitatea Filialei. Art. 44 Membrii CCF care absentează din motive întemeiate de la o È™edință a CCF pot delega un alt membru CCF care să îi reprezinte prin vot. Dacă o persoană nu mai face parte din CCF (prin demisie sau din alte motive), va fi înlocuită cu următorul candidat în ordinea voturilor.

​

Cap. 8 Patrimoniul USR

Art. 45 Patrimoniul USR se compune din bunurile ÅŸi valorile aflate în posesia sa la constituire ori dobândite ulterior, indiferent sub ce titlu. Art. 46 Încetarea calităţii de membru al USR nu conferă niciun drept cu privire la patrimoniul acesteia. Art. 47 Veniturile USR sunt: a) proprii; b) atrase. Art. 48 Veniturile proprii provin din: a) cotizaÅ£ii; b) contracte economice cu persoane juridice ÅŸi fizice din Å£ară ÅŸi din străinătate, concesiuni, închirieri, subînchirieri etc.; c) venituri din activităţile prevăzute la Cap. 2, Obiectul de activitate; d) sumele provenite din colectarea timbrului literar; e) exploatarea unor bunuri proprii. Art. 49 Veniturile atrase sunt: a) subvenÅ£ii de la bugetul de stat sau alte instituÅ£ii publice; b) fonduri europene nerambursabile ÅŸi alte sume provenind de la instituÅ£ii din străinătate; c) sponsorizări; d) donaÅ£ii; e) credite; f) orice alte sume sau bunuri destinate USR, în condiÅ£iile legii, rambursabile sau nerambursabile.

 

Cap. 9 Revistele USR

Art. 50 USR are în proprietate mai multe reviste literare pe care le editează în exclusivitate sau împreună cu fundaÈ›iile sau asociaÈ›iile acestora, după cum urmează: România literară (săptămânal), Helikon (bilunar), ViaÈ›a Românească, Luceafărul de dimineață, Steaua, Orizont, Convorbiri literare, Ramuri È™i Apostrof (lunare). 11 Art. 51 CD validează prin vot conducătorul fiecăreia dintre revistele sale (directorul sau, după caz, directorul executiv sau redactorul-È™ef), aflat în funcÈ›ie la data adoptării prezentului Statut. Art. 52 În cazul vacantării unor posturi de director, director executiv, redactor-È™ef al unei reviste aflate în proprietatea USR, CD desemnează prin vot directorul sau directorul executiv sau redactorul-È™ef al publicaÈ›iei respective. Art. 53 Directorul, directorul executiv, redactorul-È™ef al unei reviste a USR îÈ™i alcătuieÈ™te – conform propriilor necesități editoriale È™i în limitele bugetului disponibil – structura redacÈ›ională È™i componenÈ›a redacÈ›iei. Art. 54 Directorul, directorul executiv, redactorul-È™ef al unei reviste a USR stabileÈ™te, împreună cu redacÈ›ia, politica editorială, conÈ›inutul revistei, ca È™i colaboratorii, fără ingerinÈ›e din afară.

 

Cap. 10 Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art. 55 Filialele care nu au sedii ÅŸi condiÅ£ii satisfăcătoare pentru a-ÅŸi desfăşura activitatea pot să fie desfiinÅ£ate, prin hotărârea CUSR, iar membrii lor vor fi transferaÅ£i la Filiala cea mai apropiată de domiciliul acestora, conform opÅ£iunii fiecăruia. Art. 56 DesfiinÅ£area USR poate fi hotărâtă de AG prin votul a cel puÅ£in două treimi dintre membrii USR. Lichidarea patrimoniului, după desfiinÅ£are, se face potrivit legii. Art. 57 Prezentul Statut poate fi modificat de către CUSR ori de câte ori o cere contextul legislativ ÅŸi ori de câte ori este nevoie. Art. 58 Prezentul Statut a fost aprobat de CUSR în data de 29 aprilie 2024. În mandatul incomplet 2024-2028 se fac alegeri numai pentru funcÈ›iile vacante sau nou create. Celelalte funcÈ›ii rămân ocupate de cei aleÈ™i la alegerile din anul 2023.

 

Notă:

USR nu este o asociaÈ›ie sau o fundaÈ›ie în acord cu prevederile OG 26/2000, ci a fost înfiinÈ›ată ca entitate de utilitate publică de către Prezidiul Marii Adunări NaÈ›ionale prin Decretul nr. 267/1949, act cu putere de lege. Conform Art. 85 din OG nr. 26/2000, „Persoanele juridice de utilitate publică – asociaÈ›ii, fundaÈ›ii sau alte organizaÈ›ii de acest fel – înfiinÈ›ate prin legi, ordonanÈ›e, decrete-lege, hotărâri ale Guvernului sau prin orice alte acte de drept public nu intră sub incidenÈ›a prevederilor prezentei ordonanÈ›e, ci 12 rămân supuse reglementărilor speciale care stau la baza înființării È™i funcÈ›ionării lor.” Prin hotărâri judecătoreÈ™ti definitive s-a reÈ›inut că din întreaga reglementare cuprinsă în OG 26/2000 È™i Regulamentul de înregistrare în registrele deÈ›inute de judecătorie È™i respectiv tribunal, uniunile înfiinÈ›ate în baza decretelor-lege nu sunt supuse înregistrării în niciun registru, cu atât mai mult nu sunt supuse înregistrării în registrul special păstrat de judecătorie. Prin urmare, s-a stabilit definitiv faptul că USR nu este supusă înscrierii în registrul asociaÈ›iilor È™i fundaÈ›iilor.

 

Anexa 1 Regulamentul Comisiei de Cenzori

Art. 1 Comisia de Cenzori, numită în continuare CC, verifică anual activitatea economico-financiară a USR ÅŸi a Filialelor. CC prezintă un raport în faÅ£a CUSR, în prima ÅŸedinţă anuală a acestuia din luna martie. La sfârÅŸitul mandatului de 5 ani, CC pune un raport la dispoziÅ£ia AGF-urilor. Art. 2 CC este aleasă pe un mandat de 5 ani de către CUSR, la propunerea CD. CC se compune din 5 membri ai USR, de preferinţă economiÅŸti ori experÅ£i contabili care nu fac parte din niciun alt organism de conducere al USR ori al Filialelor ÅŸi din nicio altă Comisie a USR. În prima sa reuniune, CC îÅŸi alege PreÅŸedintele, însărcinat cu prezentarea raportului. Membrii CC adoptă hotărâri valabile prin consens. Opiniile separate sunt aduse în faÅ£a CUSR, cu motivaÅ£ia de rigoare. CUSR poate să invalideze respectiva hotărâre a CC ÅŸi/ sau opiniile separate. În cazul vacantării unuia dintre cele 5 posturi, CD propune un înlocuitor, sub rezerva validării de către CUSR în prima ÅŸedinţă anuală din martie.

​

Anexa 2 Regulamentul Comisiei de Validare

Art. 1 Comisia de Validare, numită în continuare CV, este aleasă prin vot, la propunerea PreÅŸedintelui, în prima ÅŸedinţă a noului CD, pentru un mandat de 5 ani; PreÅŸedinÅ£ii de Filiale nu pot fi membri ai CV. Art. 2 CV este compusă din 7 membri ÅŸi hotărăşte valabil prin votul a cel puÅ£in 4 dintre membrii săi. CV îÅŸi alege, în prima sa ÅŸedinţă, un PreÅŸedinte pentru un mandat de 5 ani. 13 Art. 3 CV se întruneÅŸte ori de câte ori consideră necesar ÅŸi supune propunerile sale votului membrilor CUSR la ÅŸedinÅ£a din luna noiembrie sau decembrie. Art. 4 CV propune acordarea calităţii de membru USR la solicitarea Filialelor, care are la bază dosarul solicitantului. Dosarul solicitantului cuprinde: - cerere individuală de primire; - câte un exemplar din cărÅ£ile publicate, în număr de cel puÅ£in trei (poezie, proză, teatru, inclusiv reprezentat, literatură pentru copii ÅŸi tineret, eseu, istorie literară, critică literară sau teorie literară ÅŸi traduceri literare în ÅŸi din limba română). În cazul autorilor deÅ£inători ai unui Premiu de Debut al USR, admiterea se poate face cu o singură carte. DeÈ›inătorii Premiilor de Debut ale Filialelor pot să-È™i depună dosarul la Filială pentru a fi trimis spre evaluare la CV; - copii după cel puÅ£in două cronici/ recenzii pentru fiecare volum publicat, apărute în reviste literare (de preferinţă, revistele editate de USR – Cap. 9 din prezentul Statut) ÅŸi semnate de critici literari, cronicari literari sau scriitori cu autoritate profesională recunoscută pe plan naÅ£ional. În cazul dramaturgilor, volumele pot fi înlocuite cu piese reprezentate pe scena unor teatre. În cazul traducătorilor literari, cronicile pot fi înlocuite cu 3 recomandări pentru întreaga lor operă, solicitate unor personalităţi importante din domeniul traducerilor literare. De asemenea, pentru traducători vor fi determinante prestigiul editurilor unde sunt publicate volumele, importanÅ£a autorului tradus ÅŸi dificultatea filologică a textelor respective. Criteriul pentru volumele propuse de candidaÅ£i este să aparÅ£ină genurilor literare: poezie, proză, critică ÅŸi istorie literară, eseistică literară, literatură pentru copii, dramaturgie sau traduceri literare. Art. 5 Dacă o persoană nu mai face parte din CV (prin demisie sau din alte motive), va fi înlocuită cu un alt membru ales de CD. Membrii CV îÈ™i pierd această calitate după trei absenÈ›e nemotivate, fiind înlocuiÅ£i cu alÈ›i membri votaÈ›i de CD. Art. 6 La propunerea CV, deciziile se validează de CUSR prin votul majoritar al membrilor prezenÈ›i. Decizia CUSR i se comunică solicitantului prin orice mijloace de comunicare care asigură dovada trimiterii. În cazul respingerii unui dosar, i se comunică solicitantului motivele acestei decizii. USR îÈ™i rezervă dreptul de a accepta sau nu un candidat în funcÈ›ie de propriile criterii de valoare literară.

 

Anexa 3 Regulamentul Comisiei de Monitorizare a Alegerilor (CMA)

Comisia de Monitorizare a Alegerilor, numită în continuare CMA, se constituie după cum urmează: PreÈ™edintele CMA È™i câte un reprezentant desemnat de fiecare candidat în parte. În ultima ÅŸedinţă a Consiliului USR, dinainte de începerea procesului electoral, se alege PreÅŸedintele CMA ÅŸi un preÈ™edinte supleant al Comisiei, care poate activa dacă acest lucru se impune în procesul de alegeri. Cu minimum o lună înainte de începerea alegerilor, fiecare candidat la preÈ™edinÈ›ie îÈ™i desemnează reprezentantul în CMA. PreÅŸedintele CMA trebuie să participe la toate AGF din BucureÅŸti ÅŸi din Å£ară ÅŸi să preia urna sigilată, pe care o va depune într-un spaÅ£iu securizat. La încheierea procesului de votare, CMA, în întregul ei – în È™edinÈ›a CUSR care validează alegerea PreÈ™edintelui – desigilează urna ÅŸi numără voturile. CandidaÅ£ii la preÅŸedinÅ£ie pot participa la desigilarea urnelor ÅŸi la numărătoarea voturilor. Numărătoarea este valabilă chiar dacă un candidat sau mai mulÅ£i lipsesc.

 

Anexa 4 Regulamentul Comisiei de Monitorizare, Suspendare ÅŸi Excludere

Art. 1 Comisia de Monitorizare, Suspendare ÅŸi Excludere, numită în continuare CMSE, este aleasă prin vot, pentru un mandat de 5 ani, în prima ÅŸedinţă a noului Consiliu. Art. 2 CMSE este compusă din 5 membri ÅŸi hotărăşte valabil prin votul a cel puÅ£in 3 dintre membrii săi; CMSE, în prima sa ÅŸedinţă, îÅŸi alege PreÅŸedintele pentru un mandat de 5 ani. Art. 3 CMSE se întruneÅŸte ori de câte ori consideră necesar ÅŸi supune propunerile sale votului membrilor CUSR. Art. 4 SancÈ›iunile care îi pot fi aplicate unui membru USR sunt: a) avertismentul scris; b) suspendarea; c) excluderea din USR. Art. 5 PreÅŸedintele Filialei îi prezintă CMSE, în primul trimestru al anului, lista actualizată a membrilor Filialei, precum È™i situaÅ£ia nominală a plăţii cotizaÅ£iilor din anul precedent. Pentru neplata cotizaÅ£iei timp de 1 an sau mai mult, se aplică suspendarea din drepturile prevăzute la Art. 7 din prezentul Statut. În baza acestei situaÅ£ii, CMSE stabileÅŸte membrii USR care urmează a fi suspendaÅ£i din drepturi. La propunerea CMSE, suspendarea se validează de CUSR. 15 Art. 6 În momentul plăţii cotizaÅ£iei pe toată perioada restantă, membrul USR care a fost suspendat este repus în drepturi după aceeaÅŸi procedură. Art. 7 CMSE poate propune sancÅ£ionarea inclusiv prin excluderea din USR a unui membru care săvârÈ™eÈ™te orice faptă prin care: a) aduce atingere drepturilor personal nepatrimoniale ale USR; b) produce prejudicii materiale USR; c) încalcă principiile prevăzute la Cap. 1, Art. 2 din prezentul Statut; d) încalcă dispoziÈ›iile legale care sancÈ›ionează faptele săvârÈ™ite ca infracÈ›iuni care aduc atingere prestigiului breslei; e) încalcă dispoziÈ›iile prezentului Statut sau dispoziÈ›iile legale care reglementează organizarea È™i funcÈ›ionarea USR. Art. 8 La propunerea CMSE, sancÈ›iunea se validează de CUSR prin decizie adoptată cu majoritatea voturilor membrilor prezenÈ›i. Decizia CUSR i se comunică membrului sancÈ›ionat prin orice mijloace de comunicare care asigură dovada trimiterii. Art. 9 Membrii CMSE îÈ™i pierd această calitate după trei absenÈ›e nemotivate, fiind înlocuiÅ£i cu alÈ›i membri aleÈ™i conform prezentului Statut. Dacă o persoană nu mai face parte din CMSE (prin demisie sau din alte motive), va fi înlocuită cu un alt membru ales de CD.

 

Anexa 5 Regulamentul Comisiei de Onoare şi Demnităţi

Art. 1 Comisia de Onoare ÅŸi Demnităţi, numită în continuare COD, analizează reclamaÅ£iile formulate de membri ai USR împotriva altor membri ai USR, referitoare la comportamente ori atitudini ale acestora È™i soluÅ£ionează, cu respectarea dreptului de opinie al tuturor părÅ£ilor ÅŸi a dreptului la apărare, diferendele între membrii Filialei, precum ÅŸi cele dintre organele de conducere ale Filialei ÅŸi membrii săi. COD se întruneÅŸte de câte ori este nevoie. Art. 2 COD este aleasă pe 5 ani ÅŸi se compune din 5 membri ai USR, personalităţi cu o reputaÅ£ie recunoscută de breaslă, care nu fac parte din conducerea USR, a Filialelor sau a altor Comisii. Art. 3 COD emite comunicate de presă, aduse în prealabil la cunoÅŸtinÅ£a CD, referitoare la cazurile care i-au fost reclamate. Comunicatele sunt adoptate cu majoritate de voturi. Opiniile separate sunt prezentate CD. COD nu aplică sancÅ£iuni, dar le poate propune, atunci când e cazul. CMSE e singura care are responsabilităţi în această privinţă, iar deciziile acesteia trebuie validate de CUSR. 16 Art. 4 COD poate înainta CD ÅŸi CUSR propuneri privind membrii USR care urmează să primească ordine ÅŸi medalii sau care urmează să fie omagiaÅ£i de breaslă pentru activitatea lor literară.

​

Anexa 6 Regulamentul Comisiei Sociale

Art. 1 Comisia Socială, numită în continuare CS, este aleasă de CUSR pentru un mandat de 5 ani. Art. 2 Comisia se compune din 5 membri. PreÅŸedintele este ales din rândul membrilor Comisiei, în prima ei reuniune, pentru un mandat de 5 ani. PreÅŸedintele ÅŸi membrii CS pot fi membri È™i în alte organisme de conducere ale USR È™i ale Filialelor, cu excepÅ£ia Comisiei de Cenzori. Art. 3 AtribuÅ£iile CS sunt următoarele: a) acordă membrilor USR ajutoare ocazionale; b) stabileÅŸte, în funcÅ£ie de necesităţi, frecvenÅ£a ÅŸi sumele acordate ocazional.

​

Anexa 7 Regulamentul Comisiei Minorităţilor

Art. 1 Comisia Minorităţilor, numită în continuare CM, are un mandat de 5 ani ÅŸi se compune din 5 membri USR desemnaÅ£i de CD dintre propunerile primite din partea membrilor USR care aparÅ£in minorităţilor naÅ£ionale. CM, în prima sa ÅŸedinţă, îÅŸi alege PreÅŸedintele pentru un mandat de 5 ani. Art. 2 CM are următoarele atribuÅ£ii: a) stabileÅŸte titlurile cărÅ£ilor, scrise în limbile minorităţilor naÅ£ionale, care urmează să fie nominalizate pentru Premiile USR. Există, de asemenea, 3 premii pentru scriitorii aparÈ›inând minorităților naÈ›ionale, È™i anume: 1 premiu pentru literatură în limba maghiară, 1 premiu pentru literatură în celelalte limbi ale minorităților (care se va acorda în fiecare an prin rotaÈ›ie), precum È™i 1 premiu de debut pentru literatură în limba maghiară; b) dezbate ÅŸi propune programe ÅŸi proiecte specifice; 17 c) dezbate ÅŸi decide, în conformitate cu legile în vigoare, în orice problemă care prezintă interes pentru minorităţile naÅ£ionale; face propuneri în orice problemă de interes general.

​

Anexa 8 Regulamentul Comisiei pentru Relaţii Externe

Art. 1 Comisia pentru RelaÅ£ii Externe, numită în continuare CRE, este aleasă de CUSR, pentru un mandat de 5 ani. Art. 2 Comisia se compune din 5 membri. PreÅŸedintele este ales din rândul membrilor Comisiei, în prima ei reuniune, pentru un mandat de 5 ani. PreÅŸedintele ÅŸi membrii CRE pot fi membri ÅŸi în alte organisme de conducere ale USR È™i ale Filialelor, cu excepÅ£ia Comisiei de Cenzori. Art. 3 AtribuÅ£iile CRE sunt următoarele: a) avizează nominalizările privind participarea unor scriitori la programe culturale în străinătate, în cadrul acordurilor cu organisme scriitoriceÅŸti din alte ţări; b) avizează acordarea de burse ÅŸi indemnizaÅ£ii de călătorie; c) propune traducerea unor opere reprezentative, pentru o mai bună cunoaÅŸtere a literaturii române în străinătate; d) participă, prin unul sau mai mulÅ£i dintre membrii săi, la întâlnirile cu scriitorii străini invitaÅ£i ai USR; e) face demersuri pentru obÈ›inerea de finanțări din străinătate pentru diverse proiecte È™i programe literare.

 

Anexa 9 Regulamentul Juriilor de Premiere

Art. 1 Premiile USR sunt acordate de un Juriu, ales de CUSR la propunerea CD, în ultima sa reuniune din an. Juriul este compus din 7 membri ÅŸi este ales pentru un mandat de 1 an. Membrii Juriului nu pot să 18 reprezinte interesele unei case de editură (patroni, angajaÅ£i etc.). Juriile pot fi realese – în totalitate sau în parte – ori schimbate la încheierea mandatului. Art. 2 Juriul se reuneÅŸte ori de câte ori este nevoie, în prima parte a fiecărui an, ia în discuÅ£ie apariÅ£iile editoriale din anul precedent ÅŸi face publice nominalizările până la data de 1 mai a anului respectiv. În intervalul 1 mai – 1 iunie, Juriul alege cărÅ£ile câÅŸtigătoare pentru fiecare categorie în parte. Deciziile Juriului sunt valide dacă au întrunit minimum 4 voturi. Decernarea premiilor are loc cel mai târziu în luna iunie, în cadrul unei gale organizate de USR. Art. 3 Categoriile de Premii USR sunt următoarele: Premiul NaÅ£ional (care i se acordă unui scriitor reprezentativ pentru întreaga operă), Cartea de Poezie, Cartea de Proză, Cartea de Teatru, Cartea de Critică, Eseu ÅŸi Istorie Literară, Cartea de Debut, Cartea pentru copii ÅŸi Tineret ÅŸi Traduceri Literare. Juriul are la dispoziÅ£ie două Premii Speciale. Există, de asemenea, 3 premii pentru scriitorii aparÈ›inând minorităților naÈ›ionale, È™i anume: 1 premiu pentru literatură în limba maghiară, 1 premiu pentru literatură în celelalte limbi ale minorităților (care se va acorda în fiecare an prin rotaÈ›ie), precum È™i 1 premiu de debut pentru literatură în limba maghiară. În ceea ce priveÈ™te acordarea Premiilor USR pentru scriitorii aparÈ›inând minorităților naÈ›ionale, responsabilitatea exclusivă îi revine Comisiei Minorităților. Art. 4 DeÈ›inătorii Premiului NaÈ›ional nu mai pot candida la Premiile USR pentru volume apărute în anul precedent. Membrii USR nu pot primi 2 ani consecutivi Premiul USR pentru volume apărute în anul precedent. La Premiile USR pentru volume apărute în anul precedent pot concura doar volume cu conÈ›inut inedit, nu antologii sau reeditări, fie È™i parÈ›iale. Volumele candidate trebuie să aibă autor unic. Art. 5 Premiile neacordate nu pot fi trecute în altă categorie. Art. 6 Premiile Filialelor se acordă de către jurii compuse din 3-5 membri USR, aleÅŸi pentru un mandat de 1 an de către CCF. Art. 7 Categoriile de premii acordate de juriile Filialelor sunt următoarele: a) la Filialele cu până la 150 de membri – pot fi acordate 3 premii. Acestea pot fi din categoriile: Cartea anului ÅŸi/ sau Opera Omnia ÅŸi/ sau Premiul de Debut); b) la Filialele cu mai mult de 150 de membri – pot fi acordate 5 premii din aceleaÈ™i categorii: 3 premii Cartea Anului ÅŸi maximum două Premii Speciale (pot fi Premiul Opera Omnia ÅŸi/ sau Premiul de Debut); acolo unde există un număr semnificativ de scriitori într-o limbă a minorităților naÈ›ionale, se va acorda un premiu în plus pentru literatură în limba acelei minorități naÈ›ionale; o carte care a primit Premiul USR nu poate primi ulterior È™i Premiul Filialei; c) În galele de premiere, Filialele pot acorda diplome de excelență unor scriitori, membri ai Filialei, care s-au remarcat prin cărÈ›ile publicate È™i 19 prin activitatea scriitoricească desfășurată. În aceleaÈ™i gale se pot acorda È™i premii ale unor instituÈ›ii culturale: reviste, edituri, biblioteci. Art. 8 Cuantumul premiilor se stabileÅŸte de către CD al USR, respectiv de CCF, în funcÅ£ie de posibilităţile financiare din fiecare an. Juriile de premiere pot acorda ÅŸi alte premii în afara celor prevăzute de prezentul Regulament, dacă dispun de sponsorizări, pe care însă le vor lega de numele instituÅ£iei care oferă sponsorizarea. 20

bottom of page