Carmen Gheorghe
- uniuneascriitorilorbv
- 7 ian. 2024
- 2 min de citit
Actualizată în: 8 apr.

Numele sub care semnează Carmen-Adriana Gheorghe, n. 21 noiembrie 1961 în Braşov. Prozatoare, eseistă, poetă. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Braşov, din 2019. Membrp a PEN Club România, Absolventă a Liceului Naţional „Andrei Şaguna” (în 1980) şi a Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti (1986). Doctor în în ştiinţe juridice (2004). Profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania din Braşov. A beneficiat de burse la universități din Toulouse, Belfast, Dublin, Paris și Copenhaga. A debutat cu poezii în revista colegiului, Muguri. În volum a debutat în 2012, cu romanul Tatuaj pe glezna stângă (Editura RAO), după ce manuscrisul fusese înscris la concursul de debut al Editurii Cartea Românească şi fusese declarat publicabil. A participat la Festival du Premier Roman la Chambéry, Franţa. În 2013 i-a fost acordat premiul de debut al filialei pentru romanul Tatuaj pe glezna stângă..
Opera: proză: Tatuaj pe glezna stângă (RAO, 2012); Cassa Dante (RAO, 2014); La Inimi (Libris Editorial, 2016); Am făcut prea puțin (Ed. Fundației Culturale Memoria); eseuri: Hamburgerul lui James Joyce (RAO, 2013); Colțuri îndoite (Editura Universității Transilvania, 2021); poezie: 21 de poeme roz (Pastel, 2015). A publicat o serie de lucrări de specialitate..
Referințe critice: Virgil Borcan, Iulian Cătălui, Mircea Doreanu, Sever Gulea, Adrian Lesenciuc, Ion Topolog, Laurențiu-Ciprian Tudor
,,În „La inimi”, dincolo de reuşita parafrază soresciană din titlu nu apare nicio influenţă netă, nici măcar a Ameliei Northomb, cu care Carmen Gheorghe are în comun repeziciunea sinapselor, dexteritatea, gustul pentru exotic, nu şi ambiguitatea amoroasă. […] Autoarea scrutează cu o privire stenică totuşi realitatea contemporană, iar din anii de aur ai lui Klimt, Freud, Scott şi ai atâtora alţii preia freamătul, erosul şi gloria artei, partea vitală. Acolo unde noi vedem partea goală a paharului, cea de declin a întregului şi ascultăm numai blues, din tot jazzul. Uităm astfel de căutarea credinţei prin lumesc (trăirea lumească) la care se referea Sfântul Augustin prin cuvintele „iubeşte şi fă ce vrei” şi mai uităm că substantivul agape (cu accentul pe ultima silabă), sărbătoare, vine din străvechiul verb grec agapo, care începe cu alfa şi se încheie cu omega.” (Adrian Lesenciuc, Ateneu, 2022)
„Un roman confesiv, care se confundă pe alocuri cu un jurnal intim, amintind de proza Hertei Muller. Actul scriitoricesc apare ca formă de terapie, iar relatarea experienţelor existenţiale, a căutărilor personale se împleteşte cu comentarii pe marginea societăţii de consum, cu amintiri din perioada comunistă şi referinţe literare ori pop culture. "O agitaţie interioară ieşită din comun, o nervozitate erotică paroxistică, acestea sunt trăsăturile distinctive ale personajului feminin din proza doamnei Carmen Gheorghe." - Alex Ştefănescu "Aveți de a face așadar cu un volum care, în ciuda aparențeleor celebrează viața dintr-o perspectivă matură și lucidă (asumând deopotrivă suferința și fericirea drept stări de neocolit), o lectură provocatoare și în același timp seducătoare, cu alte cuvinte, o lectură pe deplin contemporană, atât în conținut, cât și în formă ioniste.” (Sever Gulea).ircea Doreanu, Ion Popescu Topolog.
Comments