Codruț Constantinescu
- uniuneascriitorilorbv
- 8 apr.
- 3 min de citit

Numele sub care semnează Codruț Darie Constantinescu, n.16 martie 1977, Câmpina. Istori, scriitor. Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti (2000), cu specializare în istoria contemporană universală. Studii în străinătate în Danemarca, la Helsingor (International Peoples College) şi Elveţia, la Geneva. A absolvit un master la Institutul European al Universității de Geneva cu tematica Partidele irlandeze și tematica integrării europene (2003), secțiunea Cultură și societate. A publicat numeroase articole, studii, recenzii în mai multe ziare şi reviste din ţara precum Orizont, Dilema Veche, Dilema, Revista 22, Suplimentul de Cultură, Arhivae Moldaviae,Observator Cultural, Atitudini, Memoria, Historia, Familia, Timpul, Cuvântul, Axioma, Revista Nouă etc. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, din 2024. A debutat în 2002 în Dilema cu textul „Despre Occident”. În volum a debutat cu Hai-prin Occident la Editura Premier din Ploiești (2004). Organizator-moderator de evenimente culturale pe plan local. Câştigător al secţiunii „Politică externă şi afaceri europene”a celei de-a X-a editii a concursului Tânărul Jurnalist al Anului organizat de Freedom House Romania (2008) și al Concursului Național de Creație Literară Vasile Voiculescu, ediția a XXXIII-a- Publicistică pentru volumul Liber în Europa (Editura Vremea, 2020) acordat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Volumul Pasager prin amintiri a fost nominalizat la Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2024.
Opera: literatură de călătorie: Hai-prin Occident (Premier, 2004); Pe urmele celţilor. Peripeţii şi istorii irlandeze şi scoţiene (Vremea, 2017); Liber în Europa. Note de călătorie 2014-2020 (Vremea, 2020); Pasager prin amintiri (Polirom, 2023): eseu, critică literară: Enervări sau despre bucuria de a trăi în România (în colaborare cu Mirel Bănică, Polirom, 2007); memorialistică: În labirint sunt umbre și lumini (Vremea, 2011); Pedalând prin viaţă. Jurnalul unui biciclist de cursă lungă (Vremea, 2018); istorie: Studii irlandeze (Institutul European, 2006); Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS, între control şi propagandă (Vremea, 2013); Viaţa şi moartea în Gulag (Vremea, 2015); Epistolar genevez (Vremea, 2016); Istoria Prefecturii Prahova, (Ploiești, 2023). Are în curs de elaborare volumul Lumea lui Albert Londres sau viața unui reporter curajos. Alte colaborări: Tot înainte! Amintiri din copilărie coordonatori Simona Preda și Valeriu Antonovici (Curtea Veche, 2017) și Singuri acasă. Copii și părinți în pandemie, coordonator Simona Preda (Vremea, 2021).
Referințe critice: Serghie Bucur, Alexandru Călinescu, Marian Chirulescu, Christian Crăciun, Claudia-Florentina Dobre, Toma Dumitrescu, M. Ghiță Mateucă, Serenela Ghițeanu, Dan Gulea, Adrian Lesenciuc, Dan C. Mihăilescu, Mircea Morariu, Cristian Teodorescu, Constantin Trandafir, Tudorel Urian.
„E de mirare că pasagerul prin amintiri care e Codruț Constantinescu nu l-a pomenit în cartea sa pe Dinicu Golescu. Măcar pentru a constata că după aproape 200 de ani de la apariția opului acestuia, Însemnare a călătoriei mele, turistul român tot cu obidă se uită la Evropa, băgînd de seamă că tot rămași în urmă sîntem. […] Cele mai multe dintre episoadele amintirilor lui Codruț Constantinescu din călătorii sînt scrise cu sprinteneală de jurnalist, cam în felul reportajelor, într-un stil oral, fără pretenții scriitoricești. Idolul său dintre autorii autohtoni de note de călătorie e Romulus Rusan. Pe Octavian Paler nu-l pomenește, citează în schimb cu încîntare impresiile de pasager într-un avion care decolează ale lui Alex Ștefănescu și părerile sociologului Mirel Bănică despre turiștii români și despre ofertele cu care au de-a face.” (Christian Teodorescu, Cațavencii, 2023)
„Cartea lui Codruț Constantinescu nu e doar o carte de amintiri de călătorie. Scriam despre volumul precedent, Pedalând prin viață, că autorul îmbină observarea corectă, lucidă asupra a ceea ce vede cu spiritul său fundamental optimist, senin, și că una dintre calitățile lui majore este onestitatea. Citindu-l, auzi un om care expune exact ce simte și c crede, și care, în plus, are umor și capacitatea de a fi autoironic. El se documentează temeinic înainte de a pleca undeva, fiind istoric de formație este mereu interesat de trecutul acelui loc, despre care îi dă cititorului date importante, fără a exagera sau a cădea în pedanterie, și pentru a nu lăsa pe seama memoriei ceea ce va trăi, ține un fel de jurnal în care notează totul, Mai mult decât fotografiile, care de altfel lipsesc din volum, aceste notații „la cald” îl ajută să capteze cel mai fidel ceea ce trăiește.” (Serenela Ghițeanu, Revista 22, 2023)
تعليقات