top of page

Cătălin Badea-Gheracostea

Actualizată în: 8 apr.


Cătălin Badea, n. 1968, Brașov, semnează cu pseudonimul Cătălin Badea-Gheracostea. Critic literar. Absolvent al studiilor universitare cu teza de licență Morfologia și tipologia literaturii sf românești după 1980 (2001); doctor în filologie cu teza Fantastica românească după al doilea război mondial (2013, prima din țară dedicată exclusiv sf&f-ului românesc), ambele la Universitatea Transilvania din Brașov. A lucrat în presa brașoveană între 1990 și 2010, la Astra, Transilvania Expres, Brașov Visitor. Membru al clubului Antares (din 1985), al SRSFF (din 2013), secretar al ARCA SF (2014-2016). Membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, din 2020. A publicat după 1990 sute de articole despre sf-ul românesc în reviste tipărite și electronice din țară și de peste hotare, o parte dintre acestea fiind editate în volumele Alternative critice (ediția a II-a, Millenium Books/Ștef, 2010) și Aducerea la zi (Millenium Books/Brumar, 2012).  Primul român cu o bursă de studii la biblioteca Asociației Britanice de sf&f, din cadrul Sidney Jones Library din Liverpool (2012-2013). Este primul român cu un articol publicat în SFRA Magazine (Science Fiction Research Association Magazine), în 2014. A înființat și coordonat colecția Bendis la editura Tracus Arte, publicând cu obstinație autori români. A coordonat la aceeași editură primele șase volume din colecția Mihail Grămescu. Opere Complete. Împreună cu editura Tracus Arte a primit premiul „Best Publisher” al Societății Europene de Science Fiction (ESSF) pe anul 2017, decernat cu ocazia congresului de la Dortmund. Deține rubrica „SFada cu literatura”, în revista Observator Cultural. Continuă, împreună cu Cristina Ghidoveanu, rubrica Exploratorii Lumii de Mâine, la Radio România Cultural. Mai are ca interese de studiu istoria militară și istoria recentă a României.

 

Opera: critică literară: Alternative critice. O vedere asupra literarurii (Millenium Books/ Ștef, 2010); Aducerea la zi (Millenium Books/ Brumar, 2012); Short (Hi)Story of Romanian Speculative Fiction (MediaTech, 2012/Texarom, SUA, 2013); SFada cu literatura (Brumar, 2015); Fantastica românească după al doilea război mondial (Eagle, 2017). Este co-autor al volumului 15 Noiembrie 1987. Ziua Demnității (Brașov, KronArt, 2007). 

 

Referințe critice: Andrei Bodiu, Voicu Bugariu, Bogdan Coșa, Adriana Marcu, Mircea Opriță, Arian Popovici, Cornel Robu, Ovidiu Șimonca, Cornel Ungureanu.

 

„Teza domnului Catalin Badea-Gheracostea ambiționează să redefinească, de fapt, statutul scrierilor science-fiction in literatura română. În acest sens autorul tezei va încerca să adecveze în spațiul românesc un concept-umbrelă, fantastica, aparținând influentului cercetător britanic de origine canadiana John Clute. […] Așa cum subliniază autorul în Introducere, abordarea temei propuse se face din perspectiva antropologică și semiotică, „misiunile asumate convergent” fiind: „aducerea la zi a limbajului teoretic specializat – inclusiv cu introducerea unor termeni noi –, găsirea sprijinului ideologic al reuniunii – fie acesta de sorginte antropologică – și aplicarea unei modelari semiotice pe tipurile fundamentale ale fantasticii”. Modelele teoretice la care se raportează autorul tezei se impart între teoreticieni străini: Brian Aldiss și Darko Suvin, și români, Ion Hobana si Cornel Robu.” (Andrei Bodiu)

 

Cu ajutorul lui Cătălin Badea-Gheracostea, am descoperit o lume - cea a literaturii sf&f - care merită mai multă atenție din partea criticilor tradiționali. Cătălin Badea-Gheracostea este un om devotat domeniului, un om care citește cu acribie, care scrie cu profesionalism, care a reușit să ne convingă de necesitatea ca în literatura română să se facă un compartiment-departament: cel al scriitorilor sf&f. Scriind constant, săptămână de săptămână (cine dintre criticii români actuali mai are această performanță?), despre autori români, Cătălin Badea-Gheracostea a deschis spre publicul larg ceea ce ar fi rămas o „literatură e nișă”.” (Ovidiu Șimonca )

コメント


bottom of page