top of page

Frieder Schuller

Actualizată în: 9 apr.



N. 13 iulie 1942, Cața, jud. Brașov. Poet, libretist și dramaturg de expresie germană. Scenarist și regizor. Absolvent al Facultății de Teologie, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, absolvent al Facultății de Filologie, la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Jurnalist la Karpatenrundschau din Brașov, ulterior secretar literar la Teatrul German din Sibiu. A emigrat în R.F. Germania în 1978 ca urmare a retragerii de către cenzură a volumului Mit rotem Wein viel lieber, apărut la Editura Albatros (1976) și a intervenției scriitorului Günter Grass. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov. A scris scenariul filmului Fürchte dich nicht, Jakob! (Nu te teme, Jakob!), în regia lui Radu Gabrea (1981). A realizat filme documentare despre viața și activitatea lui Conrad Haas și Herman Oberth, precum și Der Glockenkaufer (Negustorul de clopote), filmat în peste 30 de sate săsești din Transilvania sau Ein Dorf erwacht. Siebenbürgen und der Prinz (Un sat se trezește. Transilvania și prințul). A regizat în 1994 filmul dedicat lui paul Celan, Im Süden meiner Seele – Paul Celans Bukarester Jahre . Organizator de evenimente culturale, printre care al festivalului bienal de literatură Condeierul satului Cața/ Transilvania, Dorfschreiberpreis von Katzendorf/ Sieben-bürgen. Din 2011 acordă Premiul Condeierul Satului Cața/ A debutat în 1969 cu volumul de versuri Kreise ums Unvollendete. Gedichte, la Editura Tineretului. Premii literare: în 1985 a primit bursa Deutscher Literaturfonds din Darmstadt, iar în 1986 Premiul pentru literatură Andreas Gryphius din partea Ministerului Culturii din Germania. A fost rcompensat și cu două premii pentru film, acordate de Bundes-innenministeriums.

 

Opera: proză: poezie: Kreise ums Unvollendete. Gedichte (Ed. Tineretului, 1969); Ausgespielt (Joc terminat) (Dacia, 1972); Paß für Transsilvanien. Gedichte (Urheber Verlag, 1979); Einladung zu einer Schüssel Palukes (Parnaß, 1980); Abschiedsgerüchte / Zvonuri de adio (ediție bilingvă, trad. Laura Fota; volum apărut la 27 de ani după ce a fost interzis de cenzura comunistă; Albatros, 2005);Mein Vaterland ging auf den roten Strich - Gedichte aus den Jahren keiner Begeisterung 1975-1978 (Patria mea făcea trotuarul roșu - poezii din anii nici unui entuziasm 1975 - 1978) (Hora, 2006);  Die Angst der Parkbank vor dem Abendrot. Gedichte (Connewitzer Verlagsbuchhandlung, 2016); dramaturgie: Umzug - Stück in zwei Kammern (Mutarea - piesă in două camere), dramă (1970); Viele Grüße Michael Kohlhaas (Salutări, Michael Kohlhaas), dramă (1977); Tanz mit der Stille (Dansul cu tăcerea), dramă (1996); Ossis Stein, dramă (premiera la 7 noiembrie 2012, la Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Secția Germană, spectacol cu traducere în limba română cu titlul Povara lui Ossi, 2012. A publicat dramaturgia în lucrarea Ossis Stein (Pop Verlag, 2020); eseu: Larissa googelt Hermanstadt. Eine Zeitreise (Heimatgemeinschaft der Deutschen aus Hermannstadt e.V., 2018). Prezent în antologia Michaela Nowotnick und Florian Kührer-Wielach (Hrsg.): Wohnblockblues mit Hirtenflöte. Rumänien neu erzählen (Verlag Klaus Wagenbach, Berlin, 2018)

 

Referințe critice: Raluca Cerhanoschi-Condurățeanu, Delia Cotârlea, Walter Mayr, Michaela Nowotnick, Titu Popescu, Jürgen Schlezack, Un Cristian, Holger Wermke, Elise Wilk.

 

„Versurile lui Frieder Schuller oferă o imagine sumbră a orașului de pe râul Cibin la jumătatea și sfârșitul anilor ‘70. Cu toate acestea, portretul social rezultat pretinde o sferă de valabilitate mai largă: reflectă mediul comunist, condițiile sociale și cultural-politice ale acelor vremuri” (Delia Cotârlă)

 

„Im Süden meiner Seele” (“În sudul sufletului meu”) a fost filmat în România, în ciuda circumstanțelor acelor vremuri. Filmul relatează anii petrecuți în București ai tânărului Paul Celan și crearea celui mai cunoscut poem al său „Todesfuge” (Fuga morții). Documentarea și sursa de inspirație a regizorului Frieder Schuller a fost puternic influențată de martorii contemporani și prietenii lui Celan, care mai erau încă în viață la acea vreme. Aceștia i-au relatat anii 1945-1947, ca fiind cei mai fericiți ani din viața poetului. […] Regizorul peliculei despre Celan, Frieder Schuller, este un poet de limbă germană, libretist, scenarist și regizor, originar din România. În perioada în care a trăit în România, acesta a lucrat ca jurnalist și secretar literar. Odată ajung în Germania, acesta a înființat casa de producție de filme Transsilvania Film GmbH. Tot înainte de căderea regimului comunist, acesta a realizat un documentar despre “Hermann Oberth” și a regizat filmul “În sudul sufletului meu”. Cel mai recent film a fost realizat la Viscri, acolo unde prințul Charles deține o casă, de aici și numele filmului “Un sat se trezește. Transilvania și prințul”, un film documentar, unde scenariul și regia de sunt scrise de Frieder Schuller.” (Un Cristian, Observator cultural, 2020).

 

Opmerkingen


bottom of page