top of page

Horațiu Mălăele

Actualizată în: 15 apr.




Numele sub care semnează Valentin-Horațiu Mălăele, n. 1 august 1952 (31 iulie 1952 în acte), Târgu-Jiu. Prozator, scenarist. Studii secundare la Liceul „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. Absolvent al Institutului de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” 91975), clasa prof. Octavian Cotescu. Actor, regizor, caricaturist. A jucat numeroase roluri în Studio „Casandra” în anii studenției, ulterior l Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, la „Nottara”, „Odeon”, Teatrul Național, ”Bulandra”, Teatrul de Comedie și în diverse companii independente. A regizat numeroase spectacole de teatru, jucate în special la „Nottara” și la Teatrul de comedie. A jucat peste 40 de roluri în filme, a semnat regia, în colaborare cu Adrian Lustig, pentru filmul Nunta mută (2008), a regizat Nunta mută (2008) și Funeralii fericite (2013) și două episoade din serialul TV Ministerul comediei. Ca artist plastic, a avut numeroase expoziții. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov, din 2024. A debutat cu volumul Horațiu despre Mălăele (Elena Francisc Publishing, 2008)A obținut numeroase premii pentru interpretare și premii de regie, printre care: Premiul pentru interpretare la Festivalul Național I.L Caragiale București, 1993 și Premiul Asociației Umoriștilor Români pentru interpretare, 1993 pentru piesa „Puricele”, Premiul pentru regie la Festivalul Comediei Românești, Premiul pentru regie Ion Băieșu şi Premiul pentru interpretare, Buzău, 1994 toate pentru „Escrocii în aer liber”, Premiul UNITER în anul 1998 pentru piesa „Unde-i revolverul ?” şi Premiul de Excelență al Festivalului „Comedy Cluj”, în 2012, Premiul de Excelență TIFF.22 (2023). A fost distins cu Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler (2000). Pentru proza scrisă a fost recompensat cu Premiul revistei Ficțiunea pentru personalitatea artistică a anului (2022) Premiul „Radu Stanca” al revistei Apostrof și Marele Premiu al festivalului de proză „Saloanele Liviu Rebreanu” pentru Tristețea ploilor (2024).

 

Opera: poezie: Poezii și vorbe-n vânt (Bookzone, 2022); proză, memorialistică: Horațiu despre Mălăele (Elena Francisc Publishing, 2008, pe care o caracterizează „ghiveci intelectual”); Rătăciri (Allfa, 2012); HoARTiu Mălăele (Art, 2018); Tehomir (Allfa, 2020, reed. Bookzone, 2024); O poveste cam ciudată și alte două povestiri (Bookzone, 2022); Tristețea ploilor (Bookzone, 2024).

 

Referințe critice: 

„Nu te poți «plictisi» niciodată de «isprăvile» lui Horațiu, pentru că în aura lor te pierzi și te regăsești, te bucuri și oftezi, te amuzi și cazi pe gânduri. O experiență îmbogățitoare!” (Andrei Pleșu)

 

„Desenează superb. Joacă genial. Recită fabulos. Regizează minununat….ca și când toate astea n-ar fi fost de ajuns… și scrie excepțional! Nu poți decât să-l iubești! N-ai scăpare… îl iubești și gata! Un Artist cât o lume!” (Oana Pellea).

 

Comments


bottom of page